As many of you will know, we submitted a planning application to Camden Council in November 2015 for the regeneration of 156 West End Lane, following three public consultations. Following feedback from the initial planning application we have now submitted revised proposals for our homes-led regeneration scheme in West Hampstead.

The revised proposals will be available on the Council website in due course but here we publish the Design and Access Statement which explains the thinking behind the design and includes visuals, plans and elevations for the scheme.

The heart of the proposals remain as 163 homes with 50 per cent of the residential floorspace reserved for affordable homes which are significantly below market rent.

The scheme also includes modern and flexible subsidised workspace for local small businesses and start-ups, helping to strengthen West Hampstead as a vibrant town centre location bringing more shops, investment and local jobs to the area.

A range of amendments have been made to further enhance the quality of the scheme. In addition to improvements to residential quality, increasing amenity space and details confirming the design and flexibility of the new retail and employment space, the height of the East end of the scheme has been reduced by one story to reduce visibility of the building from Crediton Hill.

The core elements remain from the November submission:

A contemporary mansion block style development that is consistent with local architecture in scale and character. The height matches Canterbury Mansions on West End Lane, with the roofline stepping down from west to east.

  • 163 new homes to meet a range of needs, including affordable rent, shared ownership and private sale.
  • Over 18,500 sq. ft. of employment space, including flexible subsidised space for local small businesses and start-ups, run by an independent workspace provider.
  • A community hub managed by a local group, new public green space, bio-diverse landscaping and improved 'Potteries Path' for safer walking and cycling.
  • A highly sustainable development with an on-site energy centre to reduce energy use and carbon emissions. The scheme is also car free except for Blue Badge parking.
  • Extensive analysis of local views to make sure the new buildings are appropriate to the scale and character of the adjacent Conservation areas. The Group also consulted with Historic England and they have not raised any objections.
  • Next Steps
  • First Consultation on the site masterplan
  • Special Consultation for Lymington Road residents
  • Second Consultation on detailed designs & elevations
  • Third Consultation prior to submission of application
  • June 2016 revised proposals and additional information
  • Autumn 2016 LB Camden Planning Committee
Menu
Mobile logo